Jan 31, 2007

lagi berkaitan 'COUPLE'

*sambungan

Syubhat dan jawapan yang sebenarnya keharaman bercouple lebih jelas dari matahari di siang hari. Namun begitu masih ada yang berusaha menolaknya walaupun dengan dalil yang sangat rapuh, antaranya: Tidak boleh dikatakan semua cara bercouple itu haram, kerana mungkin ada orang yang bercouple mengikut landasan Islam, tanpa melanggar syariat Jawabnya: Istilah bercouple berlandaskan Islam itu Cuma ada dalam khayalan, dan tidak pernah ada wujudnya. Anggap sajalah mereka boleh menghindari khalwat, menyentuh serta menutup aurat. Tetapi tetap tidak akan boleh menghindari dari saling memandang, atau saling membayangkan kekasihnya dari masa ke semasa. Yang mana hal itu jelas haram berdasarkan dalil yang kukuh.

Fatwa Ulama Syaikh Muhammad bin Shaleh al-Utsaimin ditanya tentang hubungan cinta sebelum nikah. Jawab beliau; Jika hubungan itu sebelum nikah, baik sudah lamaran atau belum, maka hukumnya adalah haram, kerana tidak boleh seseorang untuk bersenang-senang dengan wanita asing (bukan mahramnya) baik melalui ucapan, memandang, atau berdua-duaan. Sebagaimana Rasulullah SAW bersanda: Janganlah seorang lelaki bedua-duaan dengan seorang wanita kecuali ada bersama-sama mahramnya, dan janganlah seseorang wanita berpergian kecuali bersama mahramnya.

Permasalahan 'ikhtilat'(pergaulan) masyarakat dinihari di paras yang sangat membimbangkan. Jangan ambil mudah perkra seperti ini.. Bagaimana nak mendapat keberkatan hidup di dunia jika kita terus-terusan melakukan perkara yg di MURKAI Allah.

Marilah bermuhasabah diri..fikir sejenak betul ke apa yang kita lakukan selama ni.. periksa satu persatu semua yang dah kita lakukan..

Moga kita semua berusaha dan menanam azam untuk mendapat rahmat Allah..
dengan rahmat Allah..kita dihidupkan di muka bumi..
dgn rahmat Allah..kita diberi segala kenikmatan..
dgn rahmat Allah..kita dimasukkan ke dlm syurga..

Mudah2han apa yg dikongsi di ruangan ini akan memberi iktibar dan peringatan buat diri sy dan kalian yang membacanya..moga syurga al-jannah milik kita semua..insya-Allah

wallahu'alam

Hukum ber 'COUPLE'

*sambungan

Hukum ber 'COUPLE' setelah memerhatikan ayat Quran dan hadis tadi, maka tidak diragukan lagi bahawa bercouple itu haram, kerana beberapa sebab berikut:
1. Orang yang bercouple tidak mungkin menundukkan pandangannya terhadap kekasihnya.
2. Orang yang bercouple tidak akan boleh menjaga hijab.
3. Orang yang bercouple biasanya sering berdua-duaan dengan pasangan kekasihnya, baik di dalam rumah atau di luar rumah.
4. Wanita akan bersikap manja dan mendayukan suaranya saat bersama kekasihnya.
5. Bercouple identik dengan saling menyentuh antara lelaki dan wanita, meskipun itu hanya berjabat tangan.
6. Orang yang bercouple, boleh dipastikan selalu membayangkan orang yang dicintainya.

Fenomena ber 'COUPLE'

Assalamu'alaikum

Saya tertarik dan sgt berminat dgn apa yg disuarakan oleh seorang sahabat sy yg mana kebanyakan daripada remaja yg dianggap sbg "harapan negara" sekarang ini seolah-olah memperlekeh dan memandang enteng permasalahan tersebut.

Kalau kita lihat..fenomena COUPLE dalam situasi terkini, fenomena pergaulan bebas dan pengabaian terhadap nilai-nilai murni Islam berlaku pada tahap yang amat kritikal. Kebanyakan umat Islam kini tidak lagi menitik beratkan nilai-nilai dan adab-adab sopan yang dianjurkan oleh Islam melalui al-Quran dan Sunnah RasulNya. Mereka bukan setakat mengabaikannya dan menganggap perkara itu tidak penting, bahkan mereka menganggapkannya sebagai satu perkara yang menyusahkan aktiviti mereka yang menurutkan nafsu dan perasaan semata-mata itu.

Nauzubillah...

Marilah kita sama-sama menjauhi perkara seumpama itu dan mejauhi hal-hal yang telah sememangnya dilarang (haram).

Tegakkanlah yang benar dan katakanlah salah kepada yang batil. Janganlah berhujah untuk membenarkan perkara yang telah terang haramnya di sisi ALLAH.

*bersambung..
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...