Feb 10, 2010

Hari untuk Kekasih Hatiku

Bismi Allah wa alhamdu li Allah ..
  وَلَا تَقۡرَبُواْ ٱلزِّنَىٰٓ‌ۖ إِنَّهُ ۥ كَانَ فَـٰحِشَةً۬ وَسَآءَ سَبِيلاً۬ 

Dan janganlah kamu menghampiri zina, sesungguhnya zina itu adalah satu perbuatan yang keji dan satu jalan yang jahat (yang membawa kerosakan)

Surah al-Isra': 32


Allah tidak melarang atau mengeluarkan sesuatu perintah larangan tanpa memberikan solusi yang baik. Cantiknya Islam, ketika Allah melarang hambaNya mendekati zina (couple etc.), Allah menunjukkan cara yang lebih baik iaiti ta'aruf. Kemudiannya, saat Allah melarang hambaNya berbuat zina, Allah sediakan alternatif lain iaitu pernikahan.

Hebatnya Allah jahilnya kita. Allah lebih tahu apa yang kita tidak tahu. Jadinya, jangan bodoh sombong!


Agama Islam tak melarang sesuatu perbuatan kalau perbuatan itu tak merosak jiwa. Tidak pula menyuruh, kalau seruan itu tak membawa selamat dan bahagianya jiwa.


Muamalah Cara Kita

Lelaki dan perempuan tidak boleh bergaul terlalu rapat sehingga menjadi teman karib, adik angkat, abang angkat dan sebagainya. Lelaki tidak boleh menghampiri perempuan, dan perempuan tidak boleh menghampiri lelaki sesuka hati tanpa sebab.

Islam membenarkan apabila adanya keperluan dan tujuan yang benar-benar perlu. Seperti contoh, ditugaskan mengadakan perbincangan dalam kumpulan yang besar yang melibatkan lelaki dan perempuan atau perlu berbincang mengenai sesuatu yang penting. Untuk berbual kosong dan bergurau senda tanpa tujuan tertentu adalah tidak boleh sama sekali. Apatah lagi untuk saling meluahkan perasaan dan sebagainya. Cukuplah kaum sejenis menjadi teman karib dan tempat berbincang masalah.

A: Awak suka saya? Saya suka awak ..

B: Awak suka saya? Saya pun suka awak ..

Syaitan: Yes! Dua turun (kena tipu). Lepas ni, mari kita tengok siapa yang kena~

(pandai-pandailah baca ikut gaya bahasa masing-masing)


Hikmah Dilarang Dekati Zina


Allah nak pelihara kehormatan diri kita dan keluarga

Allah nak jaga kesucian zuriat manusia

Allah nak jauhkan manusia daripada maksiat

Allah mahu elakkan manusia saling bergaduhan

Allah nak cegah manusia daripada hidup bebas tanpa panduan

Allah melarang kerana mahu tunjukkan hikmahnya untuk kita faham. Allah dah gariskan batasnya melalui al-Quran. Jika melangkah melangkauinya, tunggulah sahaja janji Allah di Akhirat kelak.


Jangan meringan-ringankan urusan agama
Info Menarik!

Jika dibelek kembali memori mengaji agama dulu, hukuman bagi penzina yang belum berkahwin adalah sebatan 100 kali manakala rejam sehingga mati bagi orang yang sudah berkahwin. 

Merujuk fakta sains, badan manusia boleh mengeluarkan sel-sel darah putih atau antibiotik yang dapat melawan penyakit di bahagian tulang belakang, berhampuran sum-sum tulang manusia. Bagi lelaki yang belum berkahwin, selain sebagai suatu amaran, hikmah diberikan hukuman sedemikian adalah apabila kesakitan yang dirasai kesan daripada sebatan itu tadi akan dapat menghasilkan beribu-ribu sel antibiotik yang mana dapat melawan virus HIV jika virus itu ada dalam badan pelaku zina.

Sementara bagi penzina yang telah berkahwin, hikmah di'hadiah'kan rejaman sehingga mati adalah kerana tubuhnya hanya dapat menghasilkan 10 sel antibodi sahaja. Bermakna, jika disebat 1000 kali sekalipun, tubuhnya tetap hanya akan menghasilkan 10 sel antibodi yang mana tidak akan dapat mematikan virus HIV. Oleh yang demikian, melalui hukuman ini, virus HIV tidak akan dapat merebak dan menjangkiti masyarakat sekeliling.Andainya manusia tahu

Untuk apa dirinya diciptakan

Pasti saban waktu

Dia kan sujud berteleku tafakur kepada Khaliqnya

 

Kiranya seorang perempuan tahu untuk siapa hatinya dikhaskan

Kepada siapa yang lebih berhak tentu dia akan menghadiahinya

Bak intan terpilih secantik ukirannya

 

Tak tersentuh dek sebarang makhluk

Tak terjamah walau sekelumit

Khusus untuk dia

Yang telah dipertemukan

Buat  kali pertama

 

Pasti ia akan dinobatkan

Oleh seluruh isi alam

Bagai bidadari suci yang setia

Menanti sang kekasih

Dan itulah selayaknya.


Sebelum kita terlintas untuk ber'couple', fikir-fikirkan samada kita bersedia dan mampu atau tidak berhadapan dengan kepanasan bara neraka?


وَلَا تَقۡفُ مَا لَيۡسَ لَكَ بِهِۦ عِلۡمٌ‌ۚ إِنَّ ٱلسَّمۡعَ وَٱلۡبَصَرَ وَٱلۡفُؤَادَ كُلُّ أُوْلَـٰٓٮِٕكَ كَانَ عَنۡهُ مَسۡـُٔولاً۬

Dan janganlah engkau mengikut apa yang engkau tidak mempunyai pengetahuan mengenainya; sesungguhnya pendengaran dan penglihatan serta hati, semua anggota-anggota itu tetap akan ditanya tentang apa yang dilakukannya.

Surah al-Isra': 36
Kita tidak boleh mencintai orang lain sebelum mencintai diri sendiri, kita tidak boleh mencintai diri sendiri sebelum kita mencintai Allah s.w.t.


p/s: Ya Allah, selamatkanlah kami dalam setiap ujian yang Engkau datangkan ..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...