Mar 9, 2009

Salam Maulidur Rasul


Seringkah kita terfikir
Bagaimana mulia dan bersihnya hati Nabi kita
Tetap tersenyum apabila dibenci
Tetap tenang bila dimusuhi
Tetap membantu walau disakiti
Tetap menyeru walau diusir pergi

Kenapa kita mudah benci bila dikasari
Mudah putus asa bila yang dilakukan tak menjadi
Mudah kecewa bila orang lain tak memahami
Mudah terguris bila kita dinasihati

Ayuh kita bangkitkan diri
Agar segala yang indah menghiasi peribadi
Kerana qudwah kita adalah Nabi
Kerana itulah sifat hamba Allah yang hakiki..

Dari Ibnu Mas'ud r.a: Rasulullah s.a.w. bersabda: Orang yang terdekat denganku pada hari Qiyamat ialah orang yang paling banyak berselawat kepadaku. (HR At-Tirmidzi)

Info Maulidur Rasul

Ceramah Maulidur Rasul 1430H peringkat Daerah Kluang:

(maaf jika audio tak memuaskan. saya telah dilupakan untuk rakam sedari awal..namun alhamdulillah, masih dapat rakam input-input penting buat kongsian bersama)

p/s: Macam sama je kan Malam Sinar Maulidurrasul tu..huhu. kenangan~

.................................................................................................................

Ada orang suruh saya 'update birthday list' untuk bulan 3. Untuk membiarkan dirinya tersenyum manis, saya cuba 'kabulkan' juga permintaan tu. Apa-apa pun, sekurang-kurangnya ini tanda ingatan dan juga penghargaan buat kalian semua :)

05 - Ukhti Wani (mpbp)

06 - Ukhti Adilah (jr. management) 
06 - dik Wani (jr. STM2) 
07 - Ukhti 'Izzati 
12 - Ukhti Shuhada @ cik da~ 
13 - Ukhti Muni 
15 - Akhi Faruq 
19 - Akhi Azril Hanafi 

22 - Ukhti Shaz (classmate) 
24 - Ukhti aisyah adnan 
26 - Ukhti Siti Nur Khadijah 

29 - Akhi Nik Zarizi


Ya Allah, ya tuhan kami, hanya Engkaulah satu-satunya tuhan kami, tempat kami mengadu dan tempat kami meminta. Daripada-Mu kami datang dan kepada-Mu, pasti kami semua akan dikembalikan.

Ya Allah, ampunkanlah dosa kami, maafkanlah segala kesalahan dan kesilapan kami, terutama kedua ibubapa, yang telah melahir dan membesarkan kami, rahmatilah mereka sebagaimana mereka telah memelihara sewaktu kami kecil tidak berdaya. 

Ya Allah, balaslah setiap titisan darah dan peluh mereka, melahir dan membesarkankan kami, dengan ganjaran berlipatganda, kami berwakil kepada Mu untuk membalas mereka, dengan sebaik-baik anugerah dan pahala, jadikanlah mereka berbangga melahirkan kami, wahai tuhan manusia yang Maha Esa.

Ya Allah, kami mohon rahmatkanlah hamba-Mu yang kami kasihi dan yang kami rai. Murahkan rezeki mereka, gembirakan hati mereka, sihatkan tubuh badan mereka, berkatkan ahli keluarga mereka, dalam redha dan rahmat-Mu sentiasa, dari dunia hingga ke syurga, kekal selama-lamanya.

Ya Allah, peliharalah hamba-Mu dalam kesejahteraan dan keselamatan, panjangkan usia mereka dalam keberkatan dan kesyukuran, akhirkan kehidupan mereka dalam kemantapan iman, himpunkan mereka di akhirat nanti beserta keluarga dan sahabat nabi junjungan. 

Himpunkan mereka di akhirat nanti beserta keluarga dan sahabat nabi junjungan. Himpunkan mereka dan kami kesemua di akhirat nanti beserta keluarga dan sahabat nabi junjungan. Wahai Allah yang memperkenan segala permintaan.

Ameen~

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...