Dec 15, 2008

Keperluan yang diremehkan

Sesetengah daripada kalangan manusia yang terasanya ingin bergerak dalam arena dakwah seringkali membelakangkan usrah/liqa' berbanding program/aktiviti lain.

Kebiasaan yang keluar daripada mereka baik dari kata-kata mahupun gerak laku tubuh adalah seolah-olah mengatakan usrah tidak lagi relevan untuk diimplimentasikan. Hanya cukup sekadar berjumpa di mana-mana 'port' kemudian sembang-sembang sedikit mengenai agama. Ada juga yang tampaknya lebih mementingkan program-program berbanding konsistensi perjalanan usrah itu sendiri.

Cuba kita belek sirah Rasul, Nabi Allah Muhammad sendiri telah menjalankannya dengan menjadikan rumah Arqam ibn Abi Arqam sebagai tempat menyebarkan inspirasi dan pengukuhan asas Islam. Masakan usrah itu tidak releven jika kita saban masa memperkatakan yang kita ini penerus perjuangan Nabi s.a.w. ?

Usrah sebenarnya sudah cukup flexible untuk dilaksanakan berdasarkan kesesuaian peringkat dan marhalah. 

Usrah boleh dibuat dimana-mana sahaja sesuai dengan maksudnya iaitu sebuah 'keluarga'. Namun sebuah keluarga juga ada pertemuan-pertemuan yang rasmi: masa makan bersama-sama, solat berjamaah, pertemuan pada hari raya dan sebagainya. Jadi takkan lah sekadar sembang-sembang tepi jalan boleh melahirkan fardul muslim. Mestilah kena ada juga pertemuan yang rasmi dan biarlah ia berjalan dalam suasana teratur sikit. Bukankah Allah berfirman dalam surat cintanya yang bermaksud:

إِنَّ ٱللَّهَ يُحِبُّ ٱلَّذِينَ يُقَـٰتِلُونَ فِى سَبِيلِهِۦ صَفًّ۬ا كَأَنَّهُم بُنۡيَـٰنٌ۬ مَّرۡصُوصٌ۬

"Sesungguhnya Allah mengasihi orang-orang yang berperang untuk membela agamaNya, dalam barisan yang teratur rapi, seolah-olah mereka sebuah bangunan yang tersusun kukuh."

[Surah asSoff: 4/14]

Keutamaan yang Bercelaru

Ada sebahagian daripada kita apabila diberi tanggungjawab untuk terlibat dalam program, mulalah mengabaikan usrah. Datang celam celup, kononnya terlalu sibuk sehingga tak sempat nak berusrah.

Cuba kita balik kepada objektif. Apa objektif kita dihidupkan atas muka bumi? sudah tentu mengabdikan diri kepada-Nya, betul? 

Sekarang, cuba kita lihat matlamat kita join program dan matlamat kita datang usrah? Mana satu yang bermatlamatkan perjuangan Islam dan connecting with Allah? Jika kedua-duanya ada dan bercirikan usaha dakwah, cuba kita timbang-tara antara program dan usrah. Kita gariskan satu persatu dapatan input dan output untuk kedua-duanya. Jika join program, apa yang kita peroleh dan begitu juga untuk usrah. Peratusan manakah yang lebih tinggi untuk kita capai matlamat itu? Nah, sudah tentu usrah, sebab ia lebih terarah dan fokus kepada individu. Sedangkan program itu lebih bersifat umum. Kebarangkalian untuk menyerapkan 'inti-inti' dakwah dalam diri setiap individu yang terlibat (dalam program) adalah sangat rendah.

Saya bukan menafikan kepentingan program. Namun jika program dianak-emaskan sehingga usrah terjaja, ini adalah suatu yang tidak patut! Kan lebih molek jika usrah konsisten dan program juga berjalan. Individu kita jaga, orang awam juga terpelihara.

Jangan yang dikejar tak dapat, yang dikendong keciciran!

Bercakap mengenai sibuk. Memang kita ini sangat sibuk lebih-lebih lagi bila mendekati akhir zaman. Siapa kita hendak bersenang-lenang? Kita bukanlah sesiapa. Allah dah beli kita awal-awal lagi sebagai tukaran untuk mendapatkan al Jannah. Kita hidup di muka bumi ini hanya bergalaskan amanah bekerja untukNya.

  إِنَّ ٱللَّهَ ٱشۡتَرَىٰ مِنَ ٱلۡمُؤۡمِنِينَ أَنفُسَهُمۡ وَأَمۡوَٲلَهُم بِأَنَّ لَهُمُ ٱلۡجَنَّةَ‌ۚ يُقَـٰتِلُونَ فِى سَبِيلِ ٱللَّهِ فَيَقۡتُلُونَ وَيُقۡتَلُونَ‌ۖ وَعۡدًا عَلَيۡهِ حَقًّ۬ا فِى ٱلتَّوۡرَٮٰةِ وَٱلۡإِنجِيلِ وَٱلۡقُرۡءَانِ‌ۚ وَمَنۡ أَوۡفَىٰ بِعَهۡدِهِۦ مِنَ ٱللَّهِ‌ۚ فَٱسۡتَبۡشِرُواْ بِبَيۡعِكُمُ ٱلَّذِى بَايَعۡتُم بِهِۦ‌ۚ وَذَٲلِكَ هُوَ ٱلۡفَوۡزُ ٱلۡعَظِيم

"Sesungguhnya Allah telah membeli dari orang-orang yang beriman akan jiwa mereka dan harta benda mereka dengan (balasan) bahawa mereka akan beroleh Syurga, (disebabkan) mereka berjuang pada jalan Allah maka (di antara) mereka ada yang membunuh dan terbunuh. (Balasan Syurga yang demikian ialah) sebagai janji yang benar yang ditetapkan oleh Allah di dalam (Kitab-kitab) Taurat dan Injil serta Al-Quran dan siapakah lagi yang lebih menyempurnakan janjinya daripada Allah? Oleh itu, bergembiralah dengan jualan yang kamu jalankan jual belinya itu dan (ketahuilah bahawa) jual beli (yang seperti itu) ialah kemenangan yang besar."

[Surah at Taubah: 111/129]


Bukan sedikit amanah dan tanggungjawab kita. Cubalah susun mengikut keutamaan. Link semua urusan duniawi dengan Allah Ta'ala. Jangan tertinggal satu pun. Prioritise mengikut objektif kita kepada Allah. Hanya kemudian kita akan tahu yang mana satu berstatus TOP WAJIB.

Sebelum saya noktahkan perkongsian kali ni, suka saya ingatkan mengenai satu amanah yang kebanyakan kita sering pandang enteng: Tubuh badan (kesihatan diri/akal/hati). Berbaktilah kepada amanah tubuh badan pinjaman Allah Ta'ala. Dengan jasad inilah kita nak perform segala tanggungjawab kita untuk Allah dan manusia.

Sedarilah, usrah bukan sekadar tempat berukhuwwah.. ia lebih daripada itu.

Jaga diri, jaga peribadi.

p/s: pada mereka yang terlibat, jangan lupa ye kempen kita~ :)


Selected pic for this month:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...