Feb 23, 2010

Masa dan Perubahan

Bismi Allah wa Alhamdulillah ..

Masa terus berdetik laju. Sahabat-sahabat ramai yang akan mengikuti jejak langkah senior-senior. Ada yang akan bekerja, sambung belajar, berkahwin dan sebagainya. Saya sendiri insya-Allah akan mengikuti jejak langkah mereka setahun dari sekarang. Tapi apa yang saya risaukan adalah sekiranya kami menjadi anak pokok yang rosak bahana serangan tumbuhan liar dan lalang-lalang yang bermaharajalela di kawasan taklukan mereka.

Saya lihat segelintir (dan mungkin ramai) daripada mereka yang tenggelam dalam kesibukan kerja dan rumah tangga. Ada sahabat yang marah apabila saya mengatakan ada segelintir yang tidak lagi 'memurnikan' kehidupan seharian mereka dengan aktiviti dakwah. Berkahwin dengan lelaki/ wanita soleh bukan segala-galanya. Tetapi penerusan dakwah itu yang perlu. Bukankah baitul muslim itu bermatlamatkan penerusan perjuangan menegakkan Islam?

Saya yakin ramai yang akan berkecil hati dengan tulisan saya. Tetapi inilah hakikatnya. Saya sendiri sangat takut dengan apa yang akan berlaku kepada saya pada masa hadapan andai Allah tambahkan nikmat umur untuk saya rasai tetangga tertib amal yang seterusnya.


Ya Allah, ini adalah ujian daripadaMu. Selamatkanlah kami dalam setiap ujian yang Engkau datangkan kepada kami. Istiqamahkanlah kami di atas jalanMu.

Ya Allah, tetapkanlah kakiku di jalanMu ..
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...