Dec 29, 2008

masa untuk berpencak!

Musim peperiksaan kembali lagi .. Pelbagai ragam dipertonjolkan oleh para mahasiswa mahasiswi dek terkena renjatan kuasa Final Exam. Macam-macam sungguh~ hmm biarkanlah.. mereka senang dengan cara itu (cuba berlapang dada).

Sedikit titipan ringkas buat sahabat-sahabat yang bakal menduduki peperiksaan tidak lama lagi.

 

~Persediaan hati~

Persediaan hati lebih banyak mempengaruhi kedua-dua persediaan lain, cuma ia tidak nampak secara zahir. Hati yang bersih memudahkan seorang muslim itu mendapat petunjuk dan bimbingan Allah lantas memudahkan dia menuntut ilmu yang suci. Antara caranya ialah dengan memperbanyakkan amal ibadah kerana Allah dengan memasang niat yang benar dan melakukan segala perintahNya dan meninggalkan segala laranganNya.

~Persediaan akal~


Pastikan mempunyai mind set bahawa peperiksaan merupakan satu perkara yang positif untuk seseorang itu berusaha bersungguh- sungguh untuk mencapai sesuatu.

Berlatih menjawab past year question.

Jadikan study room anda sebagai operation room dengan menampal:

  • kata-kata seperti “Allah bersama orang-orang yang berusaha” atau gambar-gambar yang dapat menaikkan semangat anda
  • Tarikh dan tempat peperiksaan
  • Countdown seperti ”1 week to go
  • Peta minda

~Persediaan jasmani~


Jaga kesihatan, bermula dari persiapan awal sehingga melangkah ke dewan peperiksaan untuk mengelakkan anda berasa bimbang dan terganggu emosi. Antara cara-caranya ialah:

  • Tidur yang cukup
  • Jaga pemakanan yang bersih (halal) dan seimbang
  • Bersenam
  • Jaga Keselamatan

Selamat menjalani peperiksaan kepada semua pelajar Universiti Multimedia kampus Melaka dan Cyberjaya. Kuatkan semangat dan usaha. Pastikan kita tidak lupa berdoa dan berserah kepada Allah selepas berusaha. Semoga kita semua berjaya mencapai apa yang dicita-citakan.

-A little push in the right direction can make a big difference-Di dunia ini, kita ditugaskan mencari seberapa banyak bekal untuk dibawa ke akhirat. Dunia bukan tempat bersenang-lenang. Kesenangan di dunia sementara dan bersifat palsu. Begitu juga dengan kesusahan di dunia - sementara dan palsu.  

Perlulah kita fahami bahawa kesenangan di dunia bukan betul-betul senang kerana kemungkinan sekali ia menjadi bala, sementara kesusahannya pula mungkin menjadi satu rahmat dan kenikmatan pula.  

Akhirat sahaja tempat yang kekal di mana kesenangannya adalah 100% dan kesusahannya juga 100%. Menyedari hakikat ini, perlulah kita menyediakan perbekalan untuk satu perjalanan yang sangat jauh. Kekurangan bekalan akan amat menyulitkan perjalanan kita.
 

p/s: kalau TNB memberi notis pemotongan elektrik, kita menjadi kelam-kabut, tetapi bila Allah menghantar notis, kita buat acuh-tak-acuh saja. 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...