Jun 15, 2007

merenungi kejahilan diri..

al-Quran..lembaran petunjuk & panduan segala zaman dibelek sehelai demi sehelai.Subuh ni, surah Yusuf menjadi pilihan untuk direnungi kisah yang tersirat..diteliti satu persatu kalimah indah tersebut..sehingga ke mukasurat kedua terakhir..mataku ter'tancap' pada bait-bait indah; petikan dari ayat ke-101...

"...(Wahai Tuhan) Pencipta langit dan bumi, Engkaulah pelindungku di dunia dan di akhirat,wafatkanlah aku dalam keadaan muslim dan gabungkanlah aku dengan orang yang soleh."

lama ku merenung ayat tersebut..

hmm..

insya-Allah..ku mohon agar diriku tidak hanyut dek pengaruh rakan-rakan sebaya..lemas dalam tawanan hawa nafsu sendiri..terkapai-kapai dengan serangan syaitan dan konco-konconya yang bertubi-tubi.. ku mohon dipermudahkan untuk istiqamah dalam jalan perjuangan ni..sentiasa bersedia hadapi ujian dan mehnah.. biarpun jatuh.. sentiasa berazam kuatkan diri untuk bangkit semula..inilah pilihan ku!

yakini..Allah lah sebaik-baik pelindung kita..apa sahaja yang berlaku, sentiasa beringat untuk kembali kepada yang MAHA ESA...DIA lah sebaik-baik tempat untuk kita mengadu..

saban hari ku pohon..jika esok tiada lagi bagi ku, ku pohon agar saat itu aku masih lagi ber'title'kan Muslim luar dan dalam..seluruhnya!

aminn..
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...