Labels:

Bismillah wa alhamdulillah..

Alhamdulillah! Alhamdulillah! Alhamdulillah!



Syukur ke hadrat Ilahi. Itulah kalimah paling manis selayaknya dikembalikan kepada Allah Yang Maha Esa atas pengalaman semalam.

Kami hampir sahaja membatalkan perancangan lantaran kesibukan ahli rombongan dan perancangan tuan rumah yang mahu pulang ke kampung lebih awal. Ya, seni 'adjustment' itu sangat membantu.

Dari Ledang lagi dah plan nak jumpa Pn. Zini dan En. Zulhairi. Dibulatkan juga semangat untuk jumpa juga sebelum beliau pulang ke kampung. Syukur Allah izinkan dan mudahkan perancangan kami.

****

Saya bergerak dari Melaka bersama 'buah tangan besar' untuk mereka, ditemani Iqa dan adindanya yang mahu tumpang hingga ke Putrajaya Sentral. Kasihan mereka duduk berhimpit-himpit dengan beg-beg yang menimbun. Gaya seperti dah tak nak pulang ke Melaka gamaknya..hehe. Next time, book tiket awal-awal ye, tak pasal-pasal kena duduk kat kelas ekonomi je! Nak buat macam mana, Pak Tam saya comel je macam Cik Tan tu :D

Perjalanan lancar walaupun banyak kereta di highway. Syukur encik dan cik penumpang itu tidak mengeluh kerana berhimpit-himpit. Yang kecil molek itu ok je lah kan. Nasib baik si tinggi murah dengan senyuman. Takut juga kalau ada kerutan panjang kat dahi tu.. alamatnya 'there is no next time' la untuk Pak Tam!

Sampai di Bayt Azraq, cik ChuBbY takda, sliding door pun bertutup, dalam hati..'haruskah tetamu sampai awal dari tuan rumah'. Jawapannya: haruslah sebab tuan rumah bekerja, tetamu yang itu pelajar...huhu. Sempatlah kami lepas gian bermain ala-ala kanak-kanak riang di playground berhampiran. Tup-tup, tuan rumah mesej, ketuk je pintu tu, ada orang kat rumah. Aiyooo...

Hampir Isya', barulah semua ahli rombongan sampai bersama buah tangan sebenar. Seronok rasanya dapat berkumpul semula, meraikan future ummi yang akan pulang bercuti panjang di Terengganu. Kakak saya kata, macam Baby Shower! Huhu ala-ala. Tapi 2 hadiah je kot. Plus 'hadiah' untuk future abi buat bekalan dalam perjalanan pulang ketika memandu.

Kasihan future abi tenggelam dalam keriuhan muslimat. Suruh ke kedai kopi, tak mahu. Takut kami mengumpat agaknya! :p Maaflah, masing-masing belum ada 'geng' nak dibawa sama untuk meneman sembang. Insya-Allah, esok-esok nanti ada la tu geng. Tak lama dah..bulan 5 je :)

Banyak bercerita tentang itu ini, tapi tangan dan mata semua orang asyik benar pada yang membulat besar itu je.

'Eh itu belon ke?'

Nakal Cik Ika berseloroh menyamakan yang membulat besar itu macam belon. Tunggu la nanti, si bulat tu dah keluar, habis awak dia buli-buli. Future abi n ummi dah buat ujian imbasan, katanya dah nampak jantina. Tapi encik abi-to-be memilih untuk menunggu apa sahaja jantina yang bakal lahir kelak. Jika bakal bapa boleh bersabar, haruslah kami juga perlu didik diri untuk tunggu bakal 'anak buah' pertama kami. :)


Kami tak dapat berlama-lamaan di situ sementelah tuan rumah yang akan pulang ke Kelantan keesokan paginya. Kami bersalaman diiringi doa agar mereka selamat dalam perjalanan dan mudah-mudahan Zini dipermudahkan semasa proses bersalin serta selamat melahirkan baby yang comel dan sihat.

Ada rezeki kita kumpul ramai-ramai lagi nanti..Insya-Allah!


p/s: once a bibik.. always a bibik.. yeke?
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...