May 1, 2008

Keliru dengan konsep busana muslimah?

Busana muslimah? Apa tu? Jubah ke?

Sebelum itu, mari kita lihat beberapa keratan gambar untuk uji sejauh mana kefahaman kita mengenai tema busana muslimah.

Ok kah gambar ni? Pakaian dah labuh..tapi tudungnya..sesuai ke?


Bagaimana pula dengan gambar ini? Susuk tubuh badan boleh diskaun tak?


Alamak..banyak sahaja kain digunakan untuk membuat pakaian mewah ini tapi jarang sana-sini!


Lihat gambar ini? Cuba perhatikan tudung, seluar dan kakinya? katanya fesyen muslimah kontemporari ~Yang ni pula..ok tak? tutup dah semua? boleh tarik perhatian tak?Pening kepala? Keliru dengan konsep busana muslimah?

Itu hanyalah sekadar nama sahaja atau pun konsep. Busana atau pakaian bagi seorang muslimah atau perempuan muslim adalah pakaian yang menepati syari'at.

Bagaimana pemakaian yang mengikut syari'at?

Pakaian sopan dan menutup aurat adalah cermin seseorang itu Muslim sebenar.ISLAM tidak menetapkan bentuk atau warna pakaian untuk dipakai, baik ketika beribadah atau di luar ibadat. Islam hanya menetapkan bahawa pakaian itu mestilah bersih, menutup aurat, sopan dan sesuai dengan akhlak seorang Muslim.

ISLAM tidak menetapkan fesyen pakaian tetapi perlu mematuhi garis panduan dan menutup aurat.Di dalam Islam ada garis panduan tersendiri mengenai adab berpakaian (untuk lelaki dan wanita) iaitu:

1. Menutup aurat
AURAT lelaki menurut ahli hukum ialah daripada pusat hingga ke lutut. Aurat wanita pula ialah seluruh anggota badannya, kecuali wajah, dan tapak tangan.
Rasulullah SAW bersabda bermaksud:
“Paha itu adalah aurat.”
(Bukhari)


2. Tidak menampakkan tubuh
PAKAIAN yang jarang sehingga menampakkan aurat tidak memenuhi syarat menutup aurat. Pakaian jarang bukan saja menampak warna kulit, malah boleh merangsang nafsu orang yang melihatnya.
Rasulullah SAW bersabda yang bermaksud:
“Dua golongan ahli neraka yang belum pernah aku lihat ialah, satu golongan memegang cemeti seperti ekor lembu yang digunakan bagi memukul manusia dan satu golongan lagi wanita yang memakai pakaian tetapi telanjang dan meliuk-liukkan badan juga kepalanya seperti bonggol unta yang tunduk.Mereka tidak masuk syurga dan tidak dapat mencium baunya walaupun bau syurga itu dapat dicium daripada jarak yang jauh.”
(Muslim)

3. Pakaian tidak ketat
TUJUANNYA adalah supaya tidak kelihatan bentuk tubuh badan

4. Tidak menimbulkan riak
RASULULLAH SAW bersabda bermaksud:
“Sesiapa yang melabuhkan pakaiannya kerana perasaan sombong, Allah SWT tidak akan memandangnya pada hari kiamat.”

Dalam hadis lain, Rasulullah SAW bersabda bermaksud:
“Sesiapa yang memakai pakaian yang berlebih-lebihan, maka Allah akan memberikan pakaian kehinaan pada hari akhirat nanti.”
(Ahmad, Abu Daud, an-Nasa’iy dan Ibnu Majah)


5. Tidak menyerupai lelaki
MAKSUDNYA pakaian yang khusus untuk lelaki tidak boleh dipakai oleh wanita, begitu juga sebaliknya.
Rasulullah SAW mengingatkan hal ini dengan tegas menerusi sabdanya yang bermaksud:
“Allah mengutuk wanita yang meniru pakaian dan sikap lelaki, dan lelaki yang meniru pakaian dan sikap perempuan.”
(Bukhari dan Muslim)


6. Melabuhkan pakaian
CONTOHNYA seperti tudung yang seharusnya dipakai sesuai kehendak syarak iaitu bagi menutupi kepala dan rambut, tengkuk atau leher dan juga dada.
Allah berfirman bermaksud:
“Wahai Nabi, katakanlah (suruhlah) isteri-isteri dan anak-anak perempuanmu serta perempuan-perempuan beriman, supaya mereka melabuhkan pakaiannya bagi menutup seluruh tubuhnya (semasa mereka keluar); cara yang demikian lebih sesuai untuk mereka dikenal (sebagai perempuan yang baik-baik) maka dengan itu mereka tidak diganggu. Dan (ingatlah) Allah adalah Maha Pengampun dan Maha Penyayang.”
(al-Ahzab:59)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...