Sep 21, 2010

Imtihan~

Selamat menghadapi Imtihan buat semua sahabat-sahabat dan adik-adik Multimedia Univ. yang akan bermula pada 20 September 2010 nanti (ops..dah start dah kan~).


Imtihan Trimester 1 10/11: (doakan saya najah ye teman2 :) )

20/9/2010 : 9-11am n 2.30-4.30pm
23/9/2010 : 2.30-4.30pm
28/9/2010 : 2.30-4.30pm
2/10/2010 : 9-11am

Bila mana manusia tahu waktu dan tarikh peperiksaan, maka berlumba-lumbalah kita sibuk untuk mengulangkaji, menghafal dan sebagainya sedangkan tarikh itu tidak mustahil boleh berubah dan juga boleh jadi dibatalkan. Dalam masa yang sama kita tahu bahawa imtihan akhirat (kematian) itu suatu perkara yang pasti. Cuma masanya kita tidak ketahui… apa pula persediaan kita untuk menghadapinya?


Imtihan dunia kita berbekalkan dengan hafalan, kefahaman dan alat-alat tulis kita, imtihan akhirat pula berbekalkan amalan yang ikhlas lagi bertepatan dengan syariat Allah s.w.t. Persediaan untuk menghadapi imtihan dunia mungkin di kalangan kita telah pun ada yang sempurna kelengkapannya, namun bagaimana dengan keperluan berhadapan dengan imtihan akhirat?


Kita fikir-fikirkan…


Natijah daripada imtihan dunia kita akan dapat menilai dan melihat melalui persepsi sebagai manusia bahawa, mereka yang memiliki keputusan yang baik adalah mereka yang lebih baik usahanya dalam belajar dan manakala yang kurang baik adalah mereka yang kurang belajarnya. Begitu jugalah natijah imtihan akhirat. Siapa yang Berjaya melaluinya dengan baik merekalah golongan yang lebih baik amalannya, makanya baginya ganjaran syurga Allah dan manakala mereka yang terkandas pasti bakal terheret ke neraka adalah mereka yang bermain-main dengan kehidupannya. Na’uzubillah…من حسنت بدايته حسنت نهايته

“Sesiapa yang elok pada permulaannya lazimnya akan elok juga kesudahannya.”Salam Imtihan buat semua~


p/s : Usaha, doa dan tawakal dalam segala amal perbuatan insyaAllah mudah-mudahan kita semua dipermudahkan segala urusan… Ameen~

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...