Nov 28, 2008

Mata annisa

Persoalan yang sahabat saya ajukan:

"Yoga, jika kita tidak baca mantera dan perkara-perkara yang menyerupai agama Hindu, masih boleh dipraktikkan sebagai senaman kan?"

Saya marah diri saya kerana tidak dapat menjawab persoalan tersebut dek kerana kecetekan ilmu.. -_-

Namun kelapangan yang saya adakan untuk menghadiri kuliah ilmu tauhid semalam memberi peluang kepada saya untuk mencari jawapan mengenai persoalan berkenaan.

Berdasarkan apa yang disampaikan, yoga itu sendiri berasal daripada Hindu. Ia bukanlah senaman biasa. Ada penyatuan manifestasi dari dewa-dewi Hindu di situ. 

Barangsiapa yang menyerupai suatu kaum, maka dia termasuk sebahagian dari mereka

- Hadits Riwayat Abu Daud -إِن تَكْفُرُوا فَإِنَّ اللَّهَ غَنِيٌّ عَنكُمْ

Jika kamu kafir maka sesungguhnya Allah tidak memerlukan (iman)mu dan Dia tidak meridhai kekafiran bagi hamba-Nya; dan jika kamu bersyukur, niscaya Dia meridhai bagimu kesyukuranmu itu

- Surah AzZumar: 7/75 -

Oleh itu.. peribadi saya sendiri mengatakan, tak perlulah nak amalkan.. solat yang kita dirikan itu sendiri merupakan senaman dan terapi yang paling hebat untuk kita praktiskan sehari-harian. Cubalah cari kekhusyukan dalam mengamalkannya~

Telah berjayalah orang-orang yang beriman, iaitu orang-orang yang khusyuk dalam sembahyangnya

- Surah AlMukminun : 1-2/118 -

Juga bercakap mengenai isu 'menyerupai agama lain', saya juga terfikirkan sesuatu.. bagaimana pakaian, adat bersanding, tepung tawar dan lain-lain..?? Kenapa ye tak dibahaskan?


(semoga kita semua kuat untuk mengubahnya!)

Habis cerita bab yoga..

Ada hal lain yang menjadi igauan dan mengambil 3/4 daripada main memory saya sepanjang minggu ini. Dalam minggu ini saya kerap terdengar hal-hal berkaitan muslimah.. mengenai keperwiraan muslimah dalam menegakkan kalimah tauhid. 'Riadah' minggu ini juga disajikan perkara yang sama..[Jom klik~]

Kaum muslimah sering dikaitkan dengan perkara-perkara negatif yang ternyata datang daripada kelompok yang kurang mengerti makna perjuangan secara total. Lelaki apa kurangnya.. Melihatkan 'kediaman sementara' saya di sini juga membuatkan saya musykil, mana orang lelaki ni. Muslimah lagi terkedepan daripada mereka.

Saya bukan berniat menghentam semula ..

Saya suka melihat dari kaca mata annisa.. Saya lebih gemar untuk menegur dan memperbaiki muslimah itu sendiri terlebih dahulu (yang mana akan membantu proses mengetuk roh saya yang makin malap cahayanya).

Bagi saya, jika meraka faham, wanita merupakan penentu masa depan ummah. Tolak ketepi (sebentar) mengenai konsep gerakan, dalam kehidupan seharian sebenarnya wanita berperanan besar dalam pendidikan anak, pembangunan rumah tangga dan masyarakat.

Rapuhnya iman dan aqidah seorang wanita adalah disebabkan kekurangan ilmu dan amal. 

Anak-anak dan rumahtangga adalah madrasah wanita yang sebenar. Keikhlasan para sahabiyah dalam memurnikan madrasah ini akan menyerlahkan abi dan sang mujahid mujahidah kecil itu kelak.. 

Mulakan langkah, kembalikan momentum muslimah, gilap setiap potensi, asah bagi tajam demi menampung perjuangan si adam. Jangan lagi jadi golongan yang lesu dan dengar taat muslimah.

..jika kau mendidik seorang lelaki maka kau hanya mendidik dia seorang sahaja, tetapi jika kau mendidik seorang wanita, ramai mujahid dan mujahidah yang akan terdidik..

p/s: hmm.. ada berani?

p/p/s: article to share.. Sepahit Madu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...