Jun 21, 2011

Hari Bermakna

Bismillah wa alhamdulillah ..Dua hari lepas merupakan Hari Bapa. Saya sekeluarga tidaklah terlalu menyambut termasuk Hari Ibu. Bagi kami anak-beranak, setiap hari merupakan hari untuk ibu dan ayah kami. Hampir setiap hari, selagi boleh kami akan meraikan mereka dengan cara kami. Semoga kami dapat berbakti kepada mereka selagi Allah berikan peluang dan keizinan. Semuanya merupakan pinjaman. Maknakan selagi ada kesempatan.


credit to Card-A-Heart

Hari ini merupakan ulang tahun kelahiran ibu tersayang. 21 Jun 2011. Ketika berada di rumah, kami adik beradik (kebiasaannya bersama kakak) akan menunggu tepat jam 12 tengah malam untuk wish ibu. Dahulu ibu selalu tidur awal. Tepat jam 12, kami naik atas untuk ke bilik ibu. Senyap-senyap kami baring sebelah ibu dan wish di telinganya, Selamat Hari Lahir ibu~ sambil memberikan kucupan penuh kasih sayang pada pipinya. Selepas wish, kami sambung tidur sebelah ibu.. :-x

Tapi hari ini tak boleh ulang apa yang terbiasa dilakukan. Dapat sekadar call, wish dan panjatkan doa dari kejauhan. Semalam beriya benar nak tunggu pukul 12. Belum pun pukul 11, mata dah berat. Kesudahannya tinggal lah akak dan along menunggu detik 12 tengah malam untuk wish pada ibu. Saya pula, pagi subuh tadi baru wish.

Hmm..kalau di rumah, pasti dapat wish serta merta. Perangai saya, along dan akak, bila balik rumah di Kluang, mesti tidur lambat, termasuklah ibu. Kalau dulu ibu selalu tidur awal. Sekarang, amat jarang sangat! Lebih-lebih lagi kalau tau anak-anak (kami) nak balik rumah. Risau anak-anak daranya bermusafir di malam hari. Bila selamat tiba, keseronokan menyambut kami membuatkan ibu sampai tak sedar dah masuk 2 - 3 pagi!


Walau apa pun caranya, kami tetap mendoakan agar Allah memberikan ibu dan ayah:

  • umur yang panjang dalam keredhaan, keberkatan dan penuh kesyukuran,
  • kemurahan rezeki yang halal,
  • hati yang gembira,
  • kesihatan yang sempurna,
  • dijauhkan dari penyakit-penyakit berbahaya,
  • dipermudahkan dalam mempelajari ilmu agama dan mengamalkannya,
  • ikatan perkahwinan, rumah tangga yang kukuh dan bahagia hingga ke syurga,
  • diizinkan Allah untuk menjadi tetamuNya di Mekah- mengerjakan ibadah haji dan umrah,
  • diakhirkan kehidupan di dunia dalam kemantapan iman,
  • dihimpunkan di akhirat nanti beserta keluarga dan sahabat nabi junjungan.

Kami adik-beradik mengaminkan setiap apa yang ibu dan ayah doakan.

Ya Allah, sesungguhnya Engkau Maha Pelindung. Kami serahkan ibu dan ayah kami dalam perlindunganMu. Peliharalah keselamatan mereka sepanjang ketiadaan kami di sisi mereka. Sesungguhnya Engkaulah al-Muhaimin terbaik. Tiada tempat perlindungan sebaik perlindunganMu.

Tarikh ini juga merupakan ulang tahun kelahiran ukhti tersayang, Ina Shafina binti Sahimi dan kawan saya, Ahmad Fadhlan. Semoga Allah memberkati usia kalian :)

Ya Allah, kami memohon belas kasihanMu, kami mohon kasih sayangMu, kami mohon keredhaanMu.

Ya Allah, pandanglah kami dengan pandangan rahmatMu, janganlah Engkau berpaling daripada kami, janganlah Engkau tinggalkan kami.

Ya Allah, Engkaulah yang mengatur segala urusan, hanya Engkaulah satu-satunya tuhan tempat kami mengadu dan meminta. DaripadaMu kami datang dan kepadaMu kami pasti dikembalikan.

Ya Allah, ampunkanlah dosa kami, maafkan segala kesalahan dan kesilapan kami, terutama kedua ibu bapa kami, yang telah melahir dan membesarkan kami dengan penuh kasih sayang, rahmatilah mereka sebagaimana mereka telah memelihara kami sewaktu kami kecil dan tidak faham warna-warni kehidupan.

Ya Allah, balaslah setiap titisan darah dan peluh mereka, melahir dan mendidik kami, dengan ganjaran berlipat ganda, kami berwakil kepadaMu untuk membalas segala kebaikan mereka dengan sebaik-baik anugerah dan pahala, jadikanlah mereka berbangga melahirkan kami.

Wahai Allah yang Maha memperkenankan segala permintaan.

credit to Velvet Gifts
p/s: 21, 22, 23, 24, 25, 26! semakin hampir~ :)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...