Aug 29, 2008

Kesal Jemaah Menteri Terus Benarkan Konsert

Gabungan Mahasiswa Islam Se-Malaysia (Gamis) hari ini telah menyerahkan memorandum bantahan kepada Pusat Setempat Penggambaran Filem dan Persembahan Artis Luar Negara (Puspal) di Kementerian Perpaduan, Kebudayaan, Kesenian dan Warisan. Malaysiakini

Pengerusi Helwani GAMIS, saudari Mala Abdullah selepas pertemuan sejam dengan wakil Puspal mengesahkan KPKKW pada awalnya telahpun menimbangkan untuk tidak meneruskan konsert itu dengan alasan tidak sesuai dengan sambutan hari kemerdekaan pada 31 Ogos dan membawa nilai buruk kepada akhlak rakyat Malaysia. Bagaimanapun, kerajaan membenarkan semula konsert setelah menetapkan prasyarat dan peraturan kepada penganjur agar ia tidak menjejaskan budaya dan penerapan nilai yang tidak baik di kalangan anak-anak muda khususnya dalam bulan kemerdekaan ini.

Lihat gambar dan video
Lihat di TV Pas

Lihat juga


Akhirnya Konsert Avril Lavigne Dibatalkan

KUALA LUMPUR, 20 OGOS, 10 am : Sekretariat Hal Ehwal Wanita (HELWANI) Gabungan Mahasiswa Islam Se-Malaysia (GAMIS) pada awal pagi tadi telah menyerahkan memorandum bantahan penganjuran konsert Avril Lavigne kepada Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL) berhubung penganjuran konsert tersebut. Memorandum itu diserahkan oleh saudari Rafidah Jannah Salleh selaku Naib Presiden 1 GAMIS kepada wakil Datuk Bandar, Ezriq Razak jam 10.25 pagi tadi. Rafidah juga menjelaskan, Helwani juga telah menerima sokongan membantah konsert itu diadakan daripada mufti kerajaan Selangor, Datuk Mohd Tamyes Abdul Wahid, Jumaat lalu. 


Saudari Rafidah juga menegaskan bahawa konsert itu tidak perlu diadakan dalam bulan kemerdekaan atau di luar bulan kemerdekaan, apatah lagi bagi menghormati kehadiran Ramadhan al-Mubarak. GAMIS tidak menyalahkan konsert itu diadakan tetapi artis yang mengisi konsert tersebut hendaklah ditapis oleh kerajaan atau mana-mana pihak yang membawa artis tersebut.

Saat purnama ramadhan menyinar cahaya..

InsyaAllah tibalah bulan yang dinanti-nantikan, bulan Ramadhan; bulan agung, penuh barakah yang di dalamnya terkandung Lailatul Qadar, malam yang lebih baik dari seribu bulan. Setiap amalan fardhu diberikan ganjaran 70 kali ganda, manakala amalan-amalan sunat pula dikurniakan pahala seperti ibadat fardhu.

Marilah kita sama-sama renungi persiapan yang perlu dilakukan untuk mempersiapkan diri menyambut bulan penuh barakah ini.

PERSIAPAN RUHIYAH (SPIRITUAL)

Banyakkan ibadah sunat seperti:
  • Solat sunat – Amalkan solat-solat sunat rawatib, solat hajat.
  • Qiyamullail - Serikan dengan tahajjud, solat taubat, solat hajat, solat witir dll.
  • Membaca al-Qur’an - Perbanyakkan dan bolehlah ditambah hafazan juga ya!
  • Berzikir - Al-ma’tsurat, zikir selepas solat, sebelum tidur dan pada setiap ketika, mudah-mudahan setiap saat dalam zikruLlah.
  • Berdoa - doa orang berpuasa sangat mustajab. Perbanyakkanlah berdoa untuk kebaikan diri dan umat Islam yang lain, khususnya yang sedang ditimpa kesulitan dan musibah. Antara masa-masa mustajab berdoa - sewaktu bersahur dan berbuka, dan di sepertiga malam (qiyamullail)

Oh ya! Apatah lagi ibadat wajib, sama-sama kita sempurnakan dari segi keikhlasan niatnya, tepat pada waktunya dan khusyu’nya, InsyaAllah.

PERSIAPAN FIKRIYAH

Mendalami ilmu, beramal dan berkongsi dengan orang di sekitar, khususnya dalam ilmu berkaitan ibadah ramadhan. Banyak orang yang berpuasa tidak menghasilkan apa-apa kecuali lapar dan dahaga. Ini berlaku kerana puasanya hanya pada nama, dan tidak dilandasi dengan ilmu yang cukup. Amal tanpa ilmu mahupun ilmu tanpa amal adalah suatu yang sia-sia.

PERSIAPAN MENTAL

Tingkatkan kekuatan mental dengan melatih diri melawan tarikan duniawi yang berlebih-lebihan agar ibadat tidak terganggu. Berpada-padalah membuat persediaan berbuka puasa dan menyambut hari raya. Seharusnya, ibadah puasa Ramadhan dilakukan secara maksima dari awal hingga akhirnya.

PERSIAPAN FIZIKAL DAN MATERIAL

Seseorang muslim tidak akan mampu untuk berpuasa dengan maksima sekiranya fizikalnya sakit. Oleh itu, kita dituntut menjaga kesihatan fizikal serta menjaga kebersihan.

Menabunglah sebelum bertemunya Ramadhan untuk dijadikan bekalan ibadah Ramadhan. Idealnya seorang muslim akan menabung sebelum tibanya Ramadhan. Apabila Ramadhan tiba, dia dapat beribadah secara khusus dan tidak berlebihan dalam mencari harta atau kegiatan lain yang dapat mengganggu kekhususan ibadah puasa. Harta juga dapat disedekahkan atau diinfakkan pada jalan kebaikan.

Jadi, marilah kita memulakan momentum ibadat kita dari sekarang. Bagi yang sudah memulakannya, alhamdulillah. Bagi yang belum, ayuh, kita mulakan sekarang!

اللَّهُمَّ بَارِكْ لَنَا فِي رَجَبٍ وَشَعْبَانٍ وَبَلِّغْنَا رَمَضَانَ
“Ya Allah berkahilah hidup kami di bulan Rajab dan Syaaban dan sampaikanlah kami hingga bulan ramadhan”.

WAllahua’lam.

p/s: ramai yang terus menderita menjelang Ramadhan duhai sahabat. keamanan-keamanan mencabar minda bertawadhuk, mengapa embargo ke atas wilayah yang miskin, ke atas jiwa yang tidak memimpikan istana, hanya ingin merdeka. bahagia diabaikan oleh kuasa-kuasa yang mampu mengubah keadaan...Ramadhan menjadi segan silu untuk diraikan.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...