Mar 3, 2008

dacing oh dacing

berjalan ke depan, bergerak ke kiri, membelok ke kanan, berundur ke belakang..pandangan masih tetap sama; penuh dengan poster-poster pilihanraya. yg pasti BN menduduki carta pertama dalam penguasaan tempat untuk berkempen. tiba-tiba hati terdetik..apa signifikasi BN menggunakan dacing sebagai logo benderanya? apakah yang ditunjukkan oleh bendera itu mempamerkan sistem pemerintahan negara? buka mata, buka telinga, buka minda...rajin-rajin membaca, rajin-rajin berfikir. jangan hanya dengar, jangan hanya terima. Jadi orang yang waras, jadi orang yag bijak. Ayuh melangkah!

JANGAN mudah melatah!

“Apa ni, kata tok guru, tapi berlagak tak nak salam orang..” Kata seorang pemuda apabila membaca Utusan Malaysia

“Umpat tu haram la , dosa besar .macammana la seorang alim boleh kata lagu ni?” Seorang pak cik tua menggelengkan kepala sambil menikmati air kopi di sebuah warung apabila dia terpandangkan tajuk hangat di sebuah akhbar dari jauh.

“Bagus betullah kerajaan kita, tengok tu, iklan-iklan semua tunjukkan Malaysia sangat berjaya. Terima kasih Pak Lah”.Seorang suri rumah begitu bersemangat bercakap seorang diri sambil melipat kain di hadapan televisyen.

“Betul kata Pak Lah, tidak mungkinlah harga minyak akan turun.Tak ada carapun.BA retorik.” Getus seorang mahasiswa yang umurnya baru melayakkan dia mengundi tahun ini, apabila mendengar berita yang disampaikan oleh sebuah radio.

Tidak dinafikan, apabila berada dalam bahang pilihanraya yang semakin panas, bagi yang baru berjinak-jinak mengenali yang mana paling terbaik untuk menjaga masa depan agama, Negara dan diri, mereka akan mula pening kepala. Kedua-dua pihak mengatakan pihak lawan mereka mendedangkan manifesto yang tidak realistik.Tidak relevan.

Orang yang bijak, tidak akan mudah cepat melatah mendengar khabar angin. Kecerdikan yang dimiliki akan mendorong beliau mencari jawapan terhadap setiap perkara yang di dengar dan dilihat..

berfikiran atas pagar?

Saya menunggu reaksi daripada pengunjung-pengunjung blog saya terutama yang tidak sependapat ataupun yang berfikrah “atas pagar” dan tidak jemu mencari jawapan.Saya menantikan maklumat yang bernas dari insan-insan yang sudi berkongsi pendapat dan idea.

“Saya tak sukalah politik ni.Orang ni kata yang itu, orang yang itu kata yang ini.Baiklah saya fikir masa depan saya saja,sudahlah.”

Cakap-cakap begini agak saya kurang gemari. Malah bertambah simpati dengan tuan empunya diri.

Suka saya menasihatkan golongan sebegini, sebelum meletakkan satu-satu hukum, cuba kenali dahulu perkara yang hendak dihukumkan. Saya tidak salahkan mereka yang mempunyai fikiran atas pagar. Malah saya amat suka pada individu-individu yang membenarkan ruang untuk diri mereka berfikir dengan lebih analitikal dalam membuat keputusan.

Teringat saya pada kata-kata sahabat baik saya yang pintar, sewaktu beliau menceritakan apa jawapan beliau sewaktu berdebat dengan seorang salesman yang ingin menjual produk Linguaphone pada beliau. Saya tidak berapa ingat secara terperinci akan dialog tersebut, tetapi, lebih kurang begini bunyinya. Kata penjual tersebut ,

“ Cik adik, a clever person , will not take a long time to think in order to get a better thing”

“Yeah, but they do think first before making any decision, right?” beliau membalas dengan hujah yang begitu bernas sehingga membuatkan penjual tersebut mati kutu.

Ya, orang yang bijak tidak akan mudah membuat penghakiman dengan hanya mendengar cerita sebelah pihak sahaja.Orang yang bijak akan menyiasat setiap berita yang disampaikan.

Cantiknya ajaran Islam ialah Islam tidak mengajar umatnya mudah melatah apabila mendengar sesuatu perkhabaran. Setelah kita mendengar berita dari sebelah pihak, kita berikan pula ruang pada pihak yang sebelah lagi untuk menyatakan pendapat mereka.Setelah itu, nilailah dengan menggunakan pertimbangan akal yang telah dikurniakanNya.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...