Feb 4, 2011

Cuti CNY

Bismillah wa alhamdulillah~

Selamat hari cuti!~ :D

Cuti cny minggu sudah memang sangat bermakna. Untuk pertama kali saya rasa, saya bertandang ke rumah orang non-muslim semasa cny. Bukan tak mahu, tapi tak berkesempatan. Tapi kali ini lain. Bersungguh-sungguh saya ingin pergi beraya, siap diselitkan dalam agenda harian supaya tidak terlupa. Mungkin sebab perasaan rindu menggunung itu membuatkan fizikal bergerak mengatur langkah ke destinasi yang diharapkan. Sesuatu perkara yang dibuat atas rasa 'mahu' pasti mudah menukarnya menjadi 'mampu' kan :) Dorongan hati!~

Plan asalnya ingin berkonvoi bersama, ala-ala mini reunion. Oh harapan~

Siangnya, selepas bersarapan, saya sekeluarga ke rumah makcik di Kg. Bentong (Kluang). Banjir di kluang tempoh hari turut menjejaskan kawasan kediamannya.

Kemudian, kami mohon izin berundur sebentar untuk ke walimah cucu kepada guru ngaji (yang ajar baca al-quran) saya, Allahyarhamah Tok Minah.

Pulang dari walimah, dengan ditemani akak tersayang, kami pergi ziarah guru kesayangan saya, Puan Cheong Nuan. Kenapa 'kesayangan'? Sebab beliau garang tapi sweet! :D Beliau mengajar saya ketika di sekolah rendah (STM2). Seperkara yang menarik ketika zaman bersekolah rendah dahulu, untuk pertama kalinya, batch kami (1994-1999) ada kelas yang diajar Bahasa Cina! Dan saya adalah salah seorang murid yang 'disedut' keluar dari kelas lain untuk berada dalam kelas berkenaan. Oh bertuahnya!~ tapi janganlah nak ajak berbicara bahasa cina dengan saya sekarang, sudah kelupaan.. tinggal beberapa patah sahaja yang masih diingat..huu~ :( Kebolehan tidak akan bertukar menjadi kelebihan andai tidak dipraktiskan sebaiknya kan :)

Practice makes better!

Hampir sejam kami mencari rumah beliau. Huu gara-gara 'gps' yang sangat 'membantu'. Terima kasih daun keladi ye encik Qusyairi! Berpusing-pusing jauh sehingga akhirnya kami kembali ke tempat di mana kami bermula..oh sungguh haru dibuatnya. Dan akhirnya Cikgu Cheong datang jemput di hujung jalan.

Janji terlaksana!~

Setelah berbual lama hampir ke maghrib, kami pun minta diri. Meskipun cuma sebentar, kerinduan itu terubat. Insya-Allah akan bertandang lagi bila berkesempatan.

Ada orang mungkin takut untuk bertandang ke rumah mereka yang berlainan agama, khuatir dengan apa yang bakal dihidangkan; makanan, minuman, cawan atau gelas yang digunakan, pinggan dan sebagainya. Jangan terlalu bimbang, mereka kini lebih sensitif dan peka. Di rumah Cikgu Cheong misalnya, beliau menghidangkan kami dengan minuman berkotak (air kotak), buah oren, juga makanan-makanan yang berpaket seperti biskut dan sebagainya. Mereka tahu apa yang orang islam boleh makan dan apa yang tidak boleh, mengalahkan orang kita sendiri yang 'buat-buat lupa' apa yang boleh dan apa yang tidak boleh.

Memetik kata-kata Dr.Yusuf al-Qardhawi, menyebut bahawa jika kaum bukan islam memulakan ucapan selamat Hari Raya mereka kepada kita, maka kita juga harus membalas ucapan yang serupa kepada mereka, kerana ini tidak lebih daripada hanya mewujudkan rasa simpati antara satu sama lain. Ia tidak bermakna bahawa kita telah merelakan agama dan kepercayaan terhadap Isa Maryam sebagai tuhan dan lain-lain pemujaan.

Islam tidak melarang kita berbuat baik terhadap ahli kitab yang tidak bermusuh dengan kita. Kita harus berbuat baik kepada mereka, sebagaimana mereka berbuat baik kepada kita.


لَّا يَنۡهَٮٰكُمُ ٱللَّهُ عَنِ ٱلَّذِينَ لَمۡ يُقَـٰتِلُوكُمۡ فِى ٱلدِّينِ وَلَمۡ يُخۡرِجُوكُم مِّن دِيَـٰرِكُمۡ أَن تَبَرُّوهُمۡ وَتُقۡسِطُوٓاْ إِلَيۡہِمۡ‌ۚ إِنَّ ٱللَّهَ يُحِبُّ ٱلۡمُقۡسِطِينَ

Allah tidak melarang kamu daripada berbuat baik dan berlaku adil kepada orang-orang yang tidak memerangi kamu kerana agama (kamu) tidak mengeluarkan kamu dari kampung halaman kamu, sesungguhnya Allah mengasihi orang-orang yang berlaku adil.
(Surah al-Mumtahanah:8)


Sebarkan agama dengan penuh kasih sayang~
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...