Sep 2, 2007

ihya' Ramadhan~

Sedikit info yang ingin ana kongsi di ruangan ni mengenai KEISTIMEWAAN RAMADHAN:

1. Mereka yang berpuasa di bulan Ramadhan akan diampuni dosa-dosanya yang lalu.Sabda Nabi SAW:
"Barangsiapa berpuasa Ramadhan kerana iman dan mengharap pahala dari Allah, nescaya diampuni dosa-dosanya yang telah lalu."
(Hadith Muttafaqun 'Allah)

2. Pada bulan Ramadhan telah diturunkan al-Quran sebagai petunjuk bagi umat manusia dan menerangkan antara yang haq dan yang bathil

3. Pada bulan ini disunatkan mendirikan solat sunat tarawih, iaitu solat malam pada bulan Ramadhan: "Barangsiapa mendirikan solat malam Ramadhan karena iman dan mengharap pahala (dari Allah) nescaya diampuni dosa- dosanya yang telah lalu. " (Hadith Muttafaqun 'Alaih).

4. Pada bulan ini terdapat Lailatul Qadar, iaitu malam yang lebih baik daripada seribu bulan. Malam di mana pintu-pintu langit dibukakan, do'a dikabulkan, dan segala takdir yang terjadi pada tahun itu ditentukan.

5. Pada bulan ini pintu-pintu Syurga dibuka, pintu-pintu Neraka ditutup dan para Syaitan diikat.

6.Pada bulan ini terjadinya dua peristiwa besar iaitu Perang Badar Al-Kubra dan Pembukaan Kota Mekah Al- Mukarramah yang menyaksikan kemenangan Islam dan kekalahan kebatilan serta jahiliyyah.

7. Pada bulan ini diampunkan dosa orang-orang Islam selagi mana dosa besar tidak dilakukan.

“Solat lima waktu, solat Jumaat ke solat Jumaat lainnya, dan Ramadhan ke Ramadhan berikutnya menghapuskan dosa-dosa yang dilakukan di antaranya jika dosa-dosa besar ditinggalkan. " (HR.Muslim).

Selamat menyambut Ramadhan Al-Mubarak "Kullu 'Am Wa Antum Bil Khair" moga madrasah ramadhan mendidik kita menjadi mu'min yang cemerlang

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...